دو روز و دو شب بی‌خوابی در جستجوی یک توزیع لینوکس

انتخاب و تصمیم‌گیری گاهی کار سختی میشه. شاید اگر در شرایط ایده‌‌آل بهم بگن یک سیستم عامل انتخاب کن گیج بشم و درنهایت بگم همه رو میخوام!

درباره بیماری «انگولک کردن سیستم‌عامل‌ها» بعدها براتون می‌گم الان صحبت سر اینه که دو روز و دوشبه نخوابیدم و پی در پی توزیع‌های مختلف نصب کردم. خوشبختانه این بار بعضی‌‌ از پارامترها از قبل انتخاب شده بود و بعضی دیگه اجباری بودن

پارامترهای انتخاب توزیع

  • میزکار گنوم-شل: درباره اینکه انتخاب میزکار بسیار بسیار دشوارتر از توزیعه حرفی نیست به هر حال گنوم‌شل با ورک‌فلو خاص خودش علاوه بر اینکه امکان استفاده از بیشترین فضای صفحه نمایش رو فراهم می‌کنه بلکه سرعت، تمرکز و کارایی رو بالا می‌بره. در ضمن مینیمال و زیباست و مدرن و متفاوت و جامعه کاربری بالا و توسعه منظم و آپدیت‌ها و… باز بگم؟ باشه بعدا 🙁 در ضمن نسخه 3.32 این میزکار شدیدا بهبود پیدا کرده از بابت سرعت پس حتما باید آخرین نسخه باشه
  • Video Tearing: یکی از اعصاب خرد‌کن‌ترین مسائلی که X.org به وجود میاره همینه. توزیعی میخواستم که حدالامکان کانفیگ گرافیک کم‌درسرتری داشته باشه. البته اوبونتو قبلا جواب میداد!
  • ابونتو نباشه: در حد امکان باید از ابونتو فاصله گرفت. ریدمانیست و این کانینونیکال
  • مشکل هارد: قیمت یک عدد هارد ‌SSD در حد 120 گیگ حدود 300 هزارتومنه و متاسفانه باید هم هارد و هم‌‌ رم تعویض بشن و چیزی جز این لپ‌تاپ قدیمی که 7 ساله دستمه و این همه فشار به خصوص به هاردش آوردم ندارم. توزیعه حدالامقدور درگیری کمی با هارد ایجاد کنه.
  • آپتیموس انویدیا: هیچ خری به من نگفت اون موقع لپ‌تاپ هیبریدی نخر اونم نسخه‌های اولش. عملا طی این سال‌ها از کارت گرافیک نویدیا استفاده نشده و به حساب اینکه کارت خوبی روش انداختن نسخه آنبورد اینتل گرافیکش ضعیفه در کل فاجعه‌اس

فدورا

فدورا یکی از دوست‌داشتنی‌ترین توزیع‌های لینوکسه و ازقضا اولین توزیعی که روی سیستم قدیمیم چندسال پیش نصب کردم و آخر هم نتوستم به دیال آپ وصل بشم و خلاصه داستانی بود بلوتوث گوشی رو سوار کردم از GPRS استفاده می‌کردم قطعا بلد نبودم ریپو آپدیت کنم و همه چی رو از سی دی میزدم! بگذریم.

فدورا 29

فدورای 29 در این تاریخ آخرین نسخه پایدار فدوراست که قابل دریافت و نصبه از سایت اصلیش و همه چی طبق روال همیشگی فدورا پیش میره. حتی میشه با استفاده از copr ریپوی گنوم 3.32 هم اضافه کرد و یه آپدیتی زد. البته کاملا به نسخه آخر گنوم به‌روز نمی‌شه ولی خب به جز فدورای 17 هرگز فدورا برای من فدورا نشد

فدورا Rawhide

این فدورای رولینگ ریلیزه و آخرین پکیج‌ها روی این نسخه از فدورا میاد تست می‌شه شدیدا تحت آپدیته همین الان که حتی بتای فدورا 30 منتشر نشده این رفته روی فدورا 31. چیز خفنیه اما خب پرفرمونس لگ داشت برام حیف شد.

فدورا Silverblue

یکی از جذاب‌ترین پروژهای فدوراس نسخه 29 پایدارش منتشر شده اما نسخه 30 هم میشه گرفت بدون مشکل استفاده کرد. بر پایه فدورا اتومیکه در کنار ترکیبی از Flatpak و OS-tree مجمعا چیز نابیه اما چون پکیج‌های rpm-ostree برای اینکه به شکل لایه روی ایمیج بشینه و قابل استفاده بشه بعد از هربار نصب نرم‌افزار غیر فلت‌پکی باید ریبوت کنی شرمنده‌اش شدم. بگم که آینده از آن سیلوربلوعه امیدوارم بشه ازش استفاده کنم. یک مقدار میرور‌ها هم کندن. خیلی کندن 🙁

اپن سوزه

یادمه اون قدیما اپن سوزه روی گنوم-شل خیلی خوب جواب میداد و مشکلم کندیه آپدیت پکیج‌ها بود به خاطر سرعت پایین نت. دل رو به دریا زدم بلکم جواب داد. تامبلوید (بح بح!) رو نصب کردم. مثل همیشه آرتورک ها عالی. متاسفانه 4 گیگ حین نصب نمی‌دونم چی دانلود کرد ول کردم رفتم بیرون خرید اومدم دیدم نصب شده بدون هیچ پیامی مبنی بر نصب موفقیت‌آمیز! خلاصه وضع خراب بود ضمن اینکه هر گوشه میزکار یه مارمولک سبز نشسته و دلبر از مارمولک می‌ترسه اصلا نمی‌شد ولش کردم 🙂

طایفه آرچ

اگه بهم بگن کدوم توزیع رو دوست داری میگم فدورا و بگن چیو نصب می کنی 1 و 2 و 3 بگو میگم آرچ! همه چی همونجوریه که باید باشه. شدیدا برای استفاده ساخنه شده. میرورها عالی سرعت پایداری (اگه شلوغی نکنی و یکم بلد باشی) خلاصه از این خانواده

  • Archman
  • Antegos
  • Manjaro
  • Arch Anywhere

رو نصب کردم نتیجه نگرفتم حتی خود آرچ رو دوبار نصب کردم مشکل تیرینگ ویدیو و فایرفاکس شدیدا روی اعصاب بود. بسیار زیاد روی نصب درایورها و کانفیگ‌ها چرخیدم بسی اعصابم خرد شد.

دبیان

حالا درسته ما با اوبونتو مشکل داریم ولی در یک دوره چند ماهه استفاده از دبیان استیبل خیلی خوشنود شدم این بار تصمیم نصب دبیان تستسنگ بود برای داشتن گنوم 3.32 منتها دیگه خسته شده بودم. کانفیگ درست حسابی دبیان حوصله میخواد

درنهایت آرچ‌لینوکس پیروز است!

در مسیر نصب و تست این توزیع‌ها به نتایجی رسیدم! خسته نباشید دوباره آرچ رو نصب کردم بدون هیچ دستکاری و با استفاده از درایورهای آزاد پیش فرض و از Wayland استفاده می‌کنم. دوتا مشکل بود که حل شد یکی تیرینگ فایرفاکس که با این کانفیگ حل شد:

layers.acceleration.force-enabled

و دیگری پشتیبانی نکردن OBS-Studio از Wayland که به کمک افزونه obs-gnome-screencast حل شد.

منبع عکس: opensource.com


پاسخ‌ها

  1. ایمان سلمانی نیم‌رخ
    ایمان سلمانی

    سلام
    نم برای گنوم شل دبیان تستینگ نصب کردم. خیلی خوب بود ولی به خاطر یک کانفیگی که چند ماه پیش کرده بودم و یادم نبود فاتحه خونده شد.
    دوباره رفتم سراغ فدورا خوبه فقط سرعت و مصرف رم کم دبیان رو نداره. الانم دارم برای نسخه جدید گنوم می رم توی فدورا ۳۱(پایدار نیست.)
    یه سوال داشتم.
    من چند ۲، ۳ سالی هست گنو لینوکس نصب دارم. تا حالا هم خوده آرچ رو نصب نکردم. اگر من بخوام آرچ و گنوم نصب و برای برنامه نویسی ازش استفاده کنم می تونم یا بعد یه ماه کارش تمومه.(می دونم این مورد خیلی بستگی بخودم داره منظورم اینه شما خودتون چقدر پیش میاد بعد آپدیت سیستم به مشکل بر بخوره)

    1. خاکستری نیم‌رخ
      خاکستری

      سلام ایمان جان. دبیان به شدت پایداره! حدود شش ماه دبیان ۷ با گنوم داشتم و با اینکه نسخه گنوم خیلی عقب تر بود پایداری و مصرف رم بهینه باعث شد بمونم و همه کارهام رو با خیال راحت انجام بدم. اما وقتی نسخه جدیدتر گنوم منتشر شد ریپوها رو دستکاری کردم و کل سیستم رو ناپایدارش کردم! فدورا هیچوقت تجربه روونی روی لپ تاپ من نداشته با اینکه خیلی دوستش دارم. سیلوربلو فدورا هم هنوز برای اجرای پکیج هایی که از طریق rpm-ostree نصب کردی باید ریبوت کنی و این خیلی سر اعصابه که وسط کار یه پکیجی لازم داری نصب می کنی و حالا باید ریبوت کنی. دارن رو این موضوع کار می کنن.
      اما آرچ! آرچ رو اصلا از روی توزیع‌های آماده نصب نکن. آرچ رو اگه خودت نصب کنی به شدت سریع و رونه و برای من بعد از حدود 4 سال استفاده مداوم ازش پیش نیومده که با آپگرید به مشکل بخورم. بهتره قبل از آپگرید کردن سیستم، صفحه رسمی آرچ رو چک کنی اگر موردی وجود داشته باشه اطلاع می دن و از این نظر هیچ مشکلی نخواهی داشت. روش نصبی که توی این پست گفتم کاریه که بارها انجام دادم و هدفم از این پست بیشتر یادداشت نکات نصب برای خودم بوده. حالا چرا من آرچمو خراب می کنم که از اول نصب کنم؟! دسکتاپ بازی! وقتی آرچو زدی و گنوم رو آوردی بالا و گرافیکت اوکی شد اصلا سمت نصب میزکارهای مختلف (به خصوص میزکارهای جذابی که به صورت آزمایشی ساپورت میشن) نرو. در واقع از همون اول به یه دسکتاپ بچسب مطمئن باش سال ها بدون نیاز به نصب مجدد برات کار میکنه. مسئله بعدی AUR عه. ابزاری مثل yaourt باعث میشه پکیج ها و برنامه هایی که تو گیت هاپ خیلی وقت ها برای فان نوشته شدن رو با یه خط کامپایل و نصب کنی و به این مسئله عادت کنی که یه جاهایی خراب کاری میشه. اگه 8 گیگ رم داری به جای aur اکثر اپ هایی که لازم داری رو می تونی از flathub بگیری و کلا flatpak استفاده کنی که در اون صورت خیالت کلا راحت میشه. اکثر افرادی که آرچ رو امتحان کردن هیچوقت به توزیع‌های دیگه نتونستن برگردن مگه اینکه از آرچ به فدورا سیلوربلو (به خاطر os-tree) و احتمالا clearlinux اینتل (که هنوز وقت نکردم ببینم چرا) کوچ کنن. توزیع‌های اسک ویر یا جنتو رو متاسفانه تجربه ای ندارم شاید اگه آرچ انقد خوب نبود به سمتشون میرفتم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *